Οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις ενός κτιρίου αποτελούν την «καρδιά» της λειτουργίας του και ως εκ τούτου απαιτούν προσεκτική μελέτη και ορθή κατασκευή. Αυτό επιτυγχάνεται με συντονισμένη και μεθοδική δουλειά σε συνεργασία με τον Αρχιτέκτονα και τον Πολιτικό μηχανικό του έργου, ώστε να ενσωματωθούν οι Η/Μ εγκαταστάσεις στο κτήριο, αισθητικά και κυρίως λειτουργικά.
Σήμερα, έχει παρέλθει η εποχή κατά την οποία ο φάκελος των ηλεκτρομηχανολογικών (Η/Μ) μελετών περιοριζόταν σε μελέτες ύδρευσης – αποχέτευσης. Σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, για οποιοδήποτε κτίριο επιφάνειας άνω των 50m2 είναι υποχρεωτική η εκπόνηση σειράς Η/Μ μελετών προ της έκδοσης της άδειας δόμησης.
Η εταιρεία «K&VGroup» αναλαμβάνει την προετοιμασία και την κατάθεση Η/Μ φακέλου στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, η οποία περιλαμβάνει:
- μελέτη θέρμανσης (συμβατικού συστήματος ή συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης, συστήματος με χρήση αντλιών θερμότητας, γεωθερμίας κλπ.)
- μελέτη καυσίμου αερίου
- μελέτη κάλυψης ζεστού νερού χρήσης
- ηλεκτρολογική μελέτη (ισχυρών και ασθενών ρευμάτων, θέση πινάκων, διέλευση καλωδιώσεων)
- μελέτη διέλευσης και υπολογισμός σωληνώσεων ύδρευσης (θέσεις συλλεκτών, κατακόρυφες στήλες κλπ.)
- μελέτη διέλευσης και υπολογισμός σωληνώσεων αποχέτευσης και όμβριων (οριζόντιες γραμμές και κατακόρυφες στήλες κλπ.)
- μελέτη θερμομονωτικής επάρκειας και πλήρωσης των απαιτήσεων ΚΕΝΑΚ
- μελέτη συστήματος κεντρικού κλιματισμού (εφόσον υπάρχει), με σχέδια διέλευσης αεραγωγών, τοποθέτησης στομίων κλπ
- κατανομή δαπανών κεντρικής θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης
- μελέτη πυροπροστασίας- πυρανίχνευσης- πυρόσβεσης
- μελέτη ανελκυστήρων (ηλεκτρικού, υδραυλικού, φορτίων)
- μελέτη εξαερισμού- αερισμού
- μελέτη φωτοτεχνίας.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, έχει ορισθεί ότι η μελέτη, η κατασκευή, οι αλλαγές, οι προσθήκες και οι έλεγχοι των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με το Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384, που αντικαθιστά τον Κανονισμό Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων και έχει τεθεί σε ισχύ από το 2006. Σε αυτό καθορίζεται ο τρόπος και η συχνότητα ελέγχου των Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων (Ε.Η.Ε.) και η θεσμοθέτηση Νέας Υπεύθυνης Δήλωσης Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη (Υ.Δ.Ε.), την οποία οφείλουν όλοι να ακολουθούν. Έτσι, από την 1 Νοεμβρίου 2011, η ΝΕΑ Υ.Δ.Ε. είναι η μόνη δήλωση που δέχεται η ΔΕΗ. Σκοπός της είναι να μειωθούν οι ηλεκτροπληξίες και οι πυρκαγιές από ηλεκτρικά αίτια και να βελτιωθούν οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, και ζητείται από τη ΔΕΗ στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Νέα ηλεκτροδότηση
- Αλλαγή ονόματος καταναλωτή ΔΕΗ
- Επανασύνδεση παροχής ΔΕΗ
- Επαύξηση ηλεκτρικής ισχύος
- Μεταφορά ρολογιού
- Προσθήκη νυχτερινού ρεύματος